My Followers

Thursday, May 29, 2014

Hukum Berkhitan atau Bersunat Bagi Anak Perempuan

Soalan; Adakah bersunat diwajibkan ke atas anak perempuan

Jawapan;
Berkhitan atau bersunat merupakan perkara yang disyari’atkan di dalam Islam. Sabda Rasulullah s.a.w.;

الْفِطْرَةُ خَمْسٌ -أَوْ خَمْسٌ مِنَ الْفِطْرَةِ- الْخِتَانُ، وَالاسْتِحْدَادُ، وَتَقْلِيمُ الأَظْفَارِ، وَنَتْفُ الإِبِطِ، وَقَصُّ الشَّارِبِ
“Lima perkara yang merupakan fitrah; berkhitan (bersunat), mencukur bulu kemaluan, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan menipiskan misai”. (Riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

Namun para ulamak berbeza pandangan tentang hukumnya;

Pertama: Menurut Imam Syafi’ie; hukum berkhitan (bersunat) adalah wajib ke atas lelaki dan juga perempuan.

Kedua: Mengikut Imam Abu Hanifah, Imam Malik dan Imam Hasan al-Basri; berkhitan hukumnya sunat sahaja sama ada ke atas lelaki atau perempuan. Berdasarkan penjelasan Imam Nawawi; pandangan ini merupakan pandangan jumhur (majority) ulamak.

Ketiga: Imam Ahmad pula berpandangan; ia wajib ke atas lelaki sahaja. Adapun ke atas perempuan, ia digalakkan sahaja.

Wallahu a’lam.

Rujukan;
1. Al-Fiqhul-Wadhih, Syeikh Dr. Muhammad Bakr Ismail, jil. 1, hlm. 128.
2. Nailul-Autar, asy-Syaukani, juz. 1, Kitab at-Toharah.
3. al-Khitan, Syeikh Jadul-Haq ‘Ali Jadul-Haq, hlm. 9-11.


-------------------------------------------
Selama ni tertanya-tanya jugak anak perempuan kena sunat jugak ker? Kalau anak lelaki tu memang wajib la. Bile aku tanya Umi aku, dia suggest untuk buat  sebab masa kitaorang kecik memang buat semua. Since aku ada 4 orang adik-beradik perempuan. Kiranya umi aku lebih experience kann. Lagipun sementara Afrina baru 5 bulan ni, elok la buat. Nanti dah besar lagi dia rasa sakit kulit dah tegang. 

Jadi, aku pun discuss dengan Incik Hubby untuk carik mana-mana klinik yang ada khidmat mengkhatankan bayi perempuan. Kebetulan 2 minggu lepas Afrina ada appointment dengan KKIA, aku tanya la dekat misi tu mana klinik ada buat khidmat khitan. Misi tu suruh pergi Klinik Dr. Sharifah Zubaidah. 

Aku pun duduk area Taman Medan, dekat sangat la klinik tu dengan rumah aku. Semalam terus call nak set appointment, Alhamdulillah Dr.Sharifah tu on duty after 5.30pm. Aku terus la bagitau Incik Hubby nak bawak Afrina pergi sunat balik keje. Incik Hubby terus setuju.

Lepas amik Afrina dekat rumah pengasuh, terus la pergi klinik untuk sunatkan dia. Masa on the way tu aku ada la briefing kat Afrina sket. hahahaha. macam la nak pergi meeting nak briefing anak kan. Takdelah, aku bagitau la dia ni nak pergi klinik bawak dia sunat. Nanti jangan nangis, Afrina kena kuat tahan sakit. Giteww.

Aku rasa dia paham kot aku cakap kat dia. Sampai-sampai kat klinik, aku register untuk Afrina pastu tunggu la nombor giliran naik. Nasib sampai awal semalam dapat la  nombor 7. Pastu berderet ibu mengandung masuk untuk check up. Kalau tak mesti lama kan nak tunggu. 

Nampak tak bergenang airmata Afrina. mungkin dia takut la nak sunat. huhu

Ni ayahnye yang sedih. Padahal Afrina yang nak disunat

Well, lepas tunggu kat 20 minit turn pun sampai. Masuk jumpa doktor kata nak sunat. Dia terus panggil pembantu untuk sediakan alatan. Aku pun baringkan Afrina, pembantu tu bukakan pampers dan pegang kaki. Aku pegang tangan Afrina sambil tengok Doktor sunatkan. Aku ni ngeri jugak bab2 gunting2 ke, potong2 ke, jahit2 ke sebab da kena masa bersalin dulu. ngilu wehh!

Tak sampai berapa saat pun aku dengar doktor tu ucap Bismillah terus sunatkan Afrina. Masa tu Afrina nanges la sket tapi tak kua airmata. Cane tu? Mungkin dia rasa la sakit ngilu2 tu tapi takleh nak cakap kan, dia express kat nanges la. Kejap je nangesnya, pastu ok da gelak2 ngan ayahnye. 

Tunggu amik ubat tahan sakit/demam, terus la balik umah. Aku bagi susu, terus dia tido. Alhamdulillah dah selesai sunatkan Afrina. lega dah rasa. 

Sesape yang ada anak perempuan nak disunatkan boleh la pergi dekat klinik Dr. Sharifah Zubaidah ni. Servis cepat dan mudah dengan bayaran hanya RM40.

KLINIK DR. SHARIFAH ZUBAIDAH
10, Jln PJS 2D/1, Taman Medan, 46000
Petaling Jaya, Selangor
TEL: 03-7784 9268


Thanks for read my blog!!


Monday, May 26, 2014

Masak-Masak Sotong

Hari ni macam rajin nak share resipi lah. hehehe. Ahad semalam kerajinan pulak nak masak memasak kat dapur. Dua minggu lepas Incik Hubby pergi Terengganu mencandat sotong beramai-ramai dengan opismatenya. 

Bawak la balik beberapa ekor sotong. Besar gabak kemain sotong-sotongnya. Takot plak aku menengoknya. Yelah, selalu beli kat pasar-pasar saiz yang standard tu kan. Ni tengok besar gabak tanjat gegirl taw. hahahaha.

tengok la sotongnya, besar lengan okehh.

Incik Hubby request nak makan sotong goreng tepung. Tak nak yang macam cekodok tu. Tak special langsung kan, tu kekdah orang malas tauu. Gigih la aku tanya incik google ni resipi sotong goreng tepung yang rangup2 tuh. Dapat gak yang berkenan dan cuba la sendiri. Ok, menjadik okeh sotong goreng tepung aku. 

Dapat pujian dari Incik Hubby, dia kata lagi sedap aku buat dari Wong Solo Ayam Bakar tuh. Wah!! sedap sangat ker? kembang2 kena puji kann. Rupanya takde la susah mana pun nak masak sotong goreng tepung tu. 

Hasil air tanganku.. sotong goreng tepung yang sedap..

Haaa.. merembes ayak liur tak? hahahaha. tetiba ada yang meronta nak resipi kan? ni kompem bukan yang pesen cekodok ehh. mmg goreng tepung betul nih.. 

Resipi Sotong Goreng Tepung

Bahan-bahan:
Sotong 
Tepung
Telur
Garam
Lada hitam

Cara Penyediaan:
1. Sotong dibersihkan dan dipotong bulat ikut la nak besar mana dan ditos keringkan.
2. Salutkan garam dan lada hitam secukup rasa dan tabur sedikit tepung pada sotong. Biarkan 10-15 minit.
3. Sediakan tepung dan telur yang dihancurkan berasingan. Celup sotong tadi ke dalam telur dan sadurkan dalam tepung.
4. Kemudian goreng dengan minyak yang banyak dan panas sehingga kekuningan.
5. Toskan dan sedia dihidangkan.

Senang je resipi kan? bahan yang digunakan pun takde la banyak. Bole la korang cuba sendiri nanti ye. Mesti puas hati punya. 

Selain sotong goreng tepung, aku masak jugak sambal sotong dan bendi celur je untuk lunch semalam. Malas nak masak banyak2 sangat. Makan pun berdua jer. 

Sambal sotong

Bendi celur buat ulam-ulam


Ok la cukup buat korang terliur kan. Selamat mencuba ye.


Thanks for read my blog!!


Friday, May 23, 2014

Seksitari Lunchdate at BBQ Premium Cafe

Sekian lamanya asyik postpone je schedule nak ngedate lunch sesama, so semalam la baru dapat gatheringnya. huhuhu. Konon memasing busy, yela seksitari la katakan.. dari bulan lepas plan kemain kann.

Semalam macam semua pun dah ok terus la set tempat nak jumpa dekat restoran baru, BBQ Premium Cafe sebelah dengan ofis aku Menara TM tuh. BBQ tu stand for Best of the Best Quality not Barbeque. 

Meredah la memasing jalan kaki berpeluh-peluh ketiak basah jalan ke seberang. Kekdahnya Yani dengan Maz eksaited nak pegi awal nak cop tempat la konon. Aku dan Ika katanya lambat sket sebab ada komitmen nak setel dulu. Sekali aku sampai dah paling lambat bajet nak terus duduk, hamik dorang tengah berdiri tunggu turn nak tempat. Aku gelak jer la, sape suruh tak reserved dulu kan dah kena Q lama. 

Tak lama lepas tu, dapat tempat untuk kami berempat. Kasi order dulu takut lambat. Dah siap order ape lagi sesi gosip-gosip, selfie dan gambor2 pun mula la. Tapi sayangnye takde monopod, gambar couple-couple je la dapat. huhuhu. 

si manis Ika & Maz

tudia mommy gojes Aku & Yani. hehehe perasan

Dah puas bergambar kan, makanan pun sampai lepas setengah jam tunggu. 

ni lunch set RM16.90, free flow drinks

Menu banyak, ada types of chicken, pasta, salad, pizza, rice and soup. Semalam order set lunch je senang malas nak pikir banyak. Yani yang suggest sebab dia dah pernah pergi sebelum ni. Dorang bertiga order set nasi with ayam. Aku sorang je order pizza, bajet tak nak nasi sebab dah breakfast nasi lemak.. mau penuh perut aku. Pizza aku lambat sket sampai tapi sangat la berbaloi tunggu lama tu. Sumpah sedap pizza dia, dah la besar saiz regular okeh. Aku ingatkan saiz macam set pizza hut tu. Siap boleh bagi dorang bertiga sorang slice, aku tapau bawak balik lagik. best!!!

ni ha pizza aku.. sumpah sedap cheese banyak. thumbs up!!

Mesti korang pun rasa teruja dengan set pizza aku kan? nak tau sedap ke tak, pegi la rasa sendiri ye. Yelah, tekak kite tak sama mungkin pada aku sedap tidak pada korang. ye dak?? 

Just to remind, kalau pergi ramai2 better make reservation dulu la, takot lama menunggu nak dapat tempat. huhu. Kalau tak silap BBQ Premium Cafe ni ada few outlet and Plaza Pantai salah satunya. Bole try tengok kat fb page cafe ni BBQMalaysiaPremiumCafe.

Selamat mencuba!!


Thanks for read my blog.





Wednesday, May 21, 2014

Expo Baby at Menara TM

To all 'mommy to be' or yang da jadi mommy berkali-kali ke, meh datang Menara TM shopping!! Jangan lepaskan peluang dapatkan barangan baby dengan diskaun yang murah dari harga pasaran. Eh2 aku tolong promote je, xde dapat komisen pon. Sebab aku juga kini seorang ibu. kekekeke~

Tuesday, May 20, 2014

Lama Menyepikan Diri

Assalamualaikum w.b.t

Wahh! lamanya blog ni takde update baru. 
Dah terkubur sepi giteww.
Tuan rumah malas nak menulis kekdahnya. 
Tetiba arini dapat aura baru nak menulis. ape kess??
Macam banyak je nak cerita kan. tapi slow2 la tak tau nak mula dari mana. 
Will update very soon. 

So, sabar menunggu kay!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...