My Followers

Monday, August 1, 2011

Umrah Ziarah - Part II

Assalamualaikum wbt,

Ye, berjumpa lagi kite di sambungan entry seterusnya.. wah! macam mengacara pulaks.. hehe.. since kitaorang ke Madinah dulu, tak banyak sangat aktiviti seharian.. lebih rileks dan sempoi gitu.. entry ni pun lebih banyak di Madinah.. Kitaorang kat Madinah untuk 4 hari..

Isnin, 13 Jun 2011

Bermula la kehidupan 4 hari di Madinah.. untuk hari pertama agak kekok jugak la sebab melakukan aktiviti yang tak biasa kan.. so macam terpinga-pinga gak la.. tapi dah masuk half day, semua pun okey jer.. Alhamdulillah~

Walaupun kitaorang tersedia dengan itinerary pihak Andalusia tapi most of time masa dipenuhi dengan aktiviti sendiri.. bile ada sebarang lawatan baru la akan berkumpul dengan team jemaah lain.. 


Sementara tunggu jemaah lain, aku n umie amik gambar
depan hotel yang kitaorang stay kat Madinah


my dad pun nak jugak.. encem kan ayah aku? hehe~


sis Nazihah tambah ilmu sket.. baca2 ayat
ape yang patut.. berlakon jer nih taw! =P


Lepas semua jemaah dah ada, rombongan dan Mutawwif pun berjalan jer ke Masjid Nabawi yang tak jauh pun berapa meter dari hotel kitaorang menginap.. seronok taw.. selain mengumpul pahala berjalan ke masjid, dapat jugak exercise sekali.. nak harap buat kat KL selalu memang harapan jer la kan.. huhu..


inilah pintu masuk Masjid Nabawi yang terlalu indah..
berdebar gak masa mula-mula nak jejak kaki kat masjid nih,
tau kekurangan diri yang banyak dosa.. huhu~


Rombongan dari Andalusia yang seramai 72 orang..
tapi kat depan tu suku jer baru.. hehe..


suasana di perkarangan masjid, time siang semua 
payung2 ni akan dibuka bagi mengelak panas matahari..
bila malam.. payung ni akan dikuncupkan macam bunga..
very nice.. mengagumkan!!


Di Madinah, siang lebih lama dari malam.. jadi banyak aktiviti yang boleh dibuat.. untuk first day, Mutawwif (wakil Andalusia di sana untuk mengiringi rombongan) bawak rombongan untuk ke Raudhah.. gambar kat atas tu la Mutawwif bawak round pusing Masjid Nabawi dulu sebelum ke Raudhah.. Maaflah memandangkan security kat Madinah terlalu protokol sgt, camera was not allowed! tak dapat la nak bergambar kat dalam masjid.. =(


Selesai kat Raudhah, amik gambar kenangan kat luar 
Masjid Nabawi.. cuaca agak panas time nih..


sis Nazihah dan umie.. suka ;)


ada tugu jam kat tengah2 depan pintu
masuk masjid.. macam roundabout jer.. 


Ok, habis hari pertama kat Madinah.. next entry aku cite jalan-jalan ziarah pulak yer.. nak attach sekali kat entry ni macam panjang sangat, takot korang boring plak baca banyak.. huhu..

Thanks for read my blog!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...