My Followers

Friday, July 29, 2011

Umrah Ziarah - Part 1

Assalamualaikum wbt,

Ape yang lain dengan pembuka entry kali ni ea? apekah?? if korang pengikut tegar blog aku mesti perasan kelainannya kan? hehehe.. aku takmo bgtau.. carik sendiri lahh.. aku terpaksa buat part untuk entry Umrah ni dan berikutnya sebab banyak sangat gambar.. padahal nak publish banyak2 entry.. macam tak biasa pulakk.. hehe..


Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah beri, akhirnya dapat juga aku, adik aku Nazihah dan my luvly parents same-same mengerjakan Umrah dari 12 Jun - 24 Jun 2011 yang lalu.. kebetulan 14 Jun hari tu adalah besday aku, kiranya this is my precious birthday gift untuk tahun ni.. thanks to my beloved parents yang sponsor tiket flight!! hehe~


Aku ni nak bercerita details pun takde la pandai sangat.. ada yang jadi novel pulak kan.. aku akan cuba la bagi korang paham serba sedikit pengalaman sepanjang aku berada kat sana ea.. 


Sebelum aku pergi menunaikan Umrah.. macam-macam perkara yang berlaku.. if nak cerita kat sini pun tak best sbb ia akan membuka aib orang lain.. ape yang aku boleh tafsirkan semua yang aku lalui itu adalah dugaan yang maha besar buat aku.. tapi, dengan izin Allah aku dijemput pulak ke "rumahNya".. aku bersyukur sangat.. sekurang-kurangnya aku dapat mengubat kekeciwaan kat sana nnti..




Umrah Ziarah 12 Jun 2011 - 24 Jun 2011

Andalusia Travel & Tours
No.9 Jalan Belangkas Off Jln Kg Pandan
Taman Maluri, 55100
Kuala Lumpur

Tel: 03-92831588
Fax: 03-92837566
Email: umrah@andalusia2u.com


Sunday, 12 June 2011


Dalam kereta on da way ke KLIA..
suci jer muka kan? hehe~


Oh ya! kami sekeluarga pilih pakej Umrah bawah Andalusia Travel.. ni pun sebab ayah aku yang nak sangat.. since dia yang nak bayar, kitaorang ikut jer la mana2 pun yg penting selamat pergi dan selamat balik.. sampai je kat KLIA tu ada la staff Andalusia yang tunggu dan berikan sedikit briefing sebelum berangkat.. tak lupa jugak, diagihkan semua pasport dan tiket flight ke Jeddah..


Its mine!! flight ke Jeddah boarding kul 2 petang...


Pengenalan diri.. instead of pakai myKad


Sampai awal kat KLIA, 2 jam sebelum boarding kan.. sebab nak uruskan semua beg2, passport bagai.. tu yang menanguk jgk la kat KLIA nak tunggu kul 2 petang tuh.. adehh lemau tau.. hehe.. sempat la jugak round2 dalam KLIA tuh tengok2 ape yang patut buat bekal dalam flight.. 


Keluarga makcik aku, Mak Ju datang hantar kitaorang
kat KLIA.. makcik aku pun baru jugak pegi last year,
share la jugak cerita dia kat sana sket2.. ;)


Borak punya borak tak sedar dah time nak masuk untuk boarding.. beg-beg kitaorang yang besar dah selamat masuk kargo.. kitaorang pulak nak masuk kapal pas nih.. hehe.. sebelum nak masuk, salam-salam sebab nak berpisah kan.. masing-masing mula menangis.. sedihh tau.. selama ni dok antar orang.. ni bile kita rasa sendiri.. tak leh tahan air mata nih.. T_T

Cek in passport sume, kitaorang singgah surau nak Jamak solat Zohor dan Asar terus.. pastu baru la gerak ke tempat boarding.. 


Tula kapal kitaorang.. penerbangan Arab Saudi..


sempat gak la aku suruh adik aku snap gambar kan..
dari kiri : Umie, aku dan Abah


First time ni naik kapal luar, ape la rasanya ek? bile dah naik.. biasa jer la kot.. same macam kapal kite cuma pramugari yang layan tak reti speaks english.. bile cakap dah macam ayam ngan itik jer.. kekeke.. kelakar pun ada kowt.. tapi yang bestnya kan.. dapat makan sedap pastu leh layan movie n main game!! tak caye?


tengok macam biasa je kan? tapi rasanya.. sedap aku cakap..
tu daging kambing kowt.. lembut sgt!! 


ni set makan yang kedua, lasagna tuh.. cheese banyak..
sedap gile.. rasa macam nak mintak tambah jer..
tapi mcm melampau la pulak kan.. hahaha..


tengok tu.. leh main game kan? aku da cakap tadi..
korang takmo caye.. hehe.. ni antara game yg aku main
ngan adik aku "Hangman" teka2 words.. mencabar okeh!


Agak jakun la jugak mula2 main skrin tuh.. dah la touch screen kowt.. hebat x? ok aku memang jakun ea.. jangan gelak lebih2.. tapi abis-abis boring main game or tengok movie, kitaorang tido jer lebih.. sebab ngantokk ler.. bosan kot takleh nak jalan2.. dah la perjalanan kat 6 ke 7 jam.. adeh!! kematu montot aku.. 

Akhirnya selepas menempuh 7 jam perjalanan, kitaorang sampai juga di Jeddah.. kat sini  lambat 5 jam kebelakang so sampai pun still hari ahad jgak.. tapi bukan kat Jeddah Airport.. kat kompleks Tabung Haji jer.. aku pun tak sure kenape leh jadi camtu.. takpe, asalkan selamat sampai.. 


Ni la kat Kompleks Tabung Haji tuh.. sekarang bukan
musim haji, jadi kompleks ni agak lengang jer.. itu 
kata umie aku lah..


Dari kompleks ni, kitaorang kene travel pulak by bus ke Madinah yang amik masa lebih kurang 4 jam kalau tak silap aku.. aku banyak tido jer sebab ngantok.. tak puas2 tido dalam kapal, sambung pulak dalam bas.. ape ade hal kan? hehee.. 


sebelum ke Madinah, berhenti kejap untuk makan
dan buang ape yang patut dulu sbb bas tak benti
dah pas dah jalan.. tido jer lahh~


Dah penat perjalanan dalam bas, kitaorang pun sampai la kat Hotel Al-Fayroz tempat kitaorang bermalam untuk 4 hari di Madinah.. muka masing-masing selenga jer sebab penat dalam perjalanan jer kan.. tapi, bile dapat check-in bilik terus mata segar tak leh nak tido.. kenapa ek?


katil aku dan adik aku sangat best!! tido lena..
selimut pun tebal.. aircond sejuk lahh..


katil parents aku pun best jgak.. besar tuh.. 3 orang
pun boleh tido katil nih.. ;)


bilik air pun best jugak.. siap ada bath tub lagi..
tapi takde sempat pun nk berendam.. haha~


Ok, dah penat sampai hotel.. bagi aku tido dulu ea.. penat la nak taip panjang2 nih.. hehe.. next entry aku buka cerita baru kay.. 


Thanks for read my blog!!

2 comments:

sofya roslan said...

Seronoknyeeeee..:D

liyana said...

bestnye weh..aku x berpeluang lg.. alhamdulillah balik je umrah dpt berita yg gembira kan..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...