My Followers

Monday, November 30, 2009

Bermalam di Hospital

Mesti korang tertanya2 apesal aku pnya title mcm tu kan? betul la tuh, selama 3 mlm berturut2.. aku telah ditugaskan oleh mak aku utk temankan adik aku yang warded kat Hospital Pantai Bangsar *(blkg menara TM) tuh..sebabnya? adik aku ada masalah kencing yang kejap2.. woahhh!! mana tahan tiap 5 minit nak g toilet..lambat sket alamatnye kencing bertaburan di atas lantai la.. huhu.. kesian aku tgk adik aku yang sorang nih.. tak abis2 dengan masalah kesihatan dia.. tahun ni je kat brape kali dia masuk hospital.. tapi atas reason yang berlainan.. ermmm seb baik dia masih di kaver oleh PMCare.. hehehe.. kalau tak? masak la jgk ayah aku nk byr duit hospital.. dah la duduk kat seminggu.. tapi tkpe, dah tertulis dia kene masuk hospital kan.. jadi korang pn mesti paham2 la yg tahun ni aku beraya Aidiladha kat hospital + KL je.. jgn berangan nak balik kampung ek.. aku tak kisah pun sebenarnya, yang penting semuanya selamat dan baik2 aje.. sambung balik cite kat hospital tadi, utk malam pertama which is khamis malam tu kan,aku yang pandai lagi bijaksana ni takde la bwk ape2 alas utk tido.. bajet nk tido kat kerusi hospital jer.. tp tak blh blah la weii.. mau patah pinggang aku esok pagi.. aku pn amik la kain batik adik aku buat alas bentang je atas lantai tepi katil adik aku.. untungnyer dapat dok bilik sorang.. hehehe.. terpaksa la dengan rela hati aku menidurkan diri kat bwah.. esoknya bangun pagi sakit la jgk badan nih.. sengal2 sebab tak selesa kan.. time ni teringat katil aku yang empuk kat uma tuh.. herm.. jmaat mlm tu plak, xnk perkara berulang lagi.. aku pun bawak la alas dan selimut utk tido.. selesa la sket kalau nk bandingkan semalamnye tu kan.. sama gak la malam sabtu tu.. tido mcm biasa la, lepak2 ngn adik aku pstu lyn drama kat TV3 tu.. awal ashaari ngan tizz berlakon plak.. hehe.. pas abis drama tgk plak movie kat lappy adik aku.. ni kes tak boleh tido la pasal.. dah kul 2 lbih baru aku rasa ngantok terus tido.. esoknya ahad bgun pagi2 doktor kata dah blh balik.. aku ngn adik aku pn ape lagi siap2 kemas brg tunggu surat ngn appontmnt kad, byar bil hptal trus blah balik uma.. heaven ok bile da smpai uma.. best sgt.. hehe.. tp aku tak puas ati sket psl doktor yg rawat adik aku ni, ingt lagi name dia Dr. Foo.. selama 4 hari tu beria la dia amik air kencing ngn darah adik aku nk buat test bagai.. tpi bile balik takde pulak dia bgtau result test yg dia buat tuh.. siap blh pertikai kenape adik aku minum air sket tapi kencing byk?? klu la adik aku tau takde la dia minx refer kat pakar.. bengong betul doktor tu tauw!!! aku rasa nk je cakap mcm tu kat dia.. tapi kang kena saman plak, byk cite lain kan.. jdi.. kes ni takde ending smpai la adik aku pnya appointment on 21 Dis nnti.. so pas tu bru aku updated g tau korang pe kesudahan cite penyakit adik aku ni ek.. hohoho..

Aku Kini Setahun

Mohon perhatian utk semuanya,entri kali ini teramat la pnjg..JD kalau rasa2 bosan xnk baca, tak pyh ler baca.. ini hanya penceritaan meluahkan ape yg aku dah alami.. tu je..aku hnya nk share, terpulang la kat korg2 sume.. aku tak kisah pun.. TQ

Hari ini 30/11/09 merupakn genap la setahun aku bekerja di TM. Teringat saat mula2 aku apply keje kat tmcareer, pastu dpt pgilan utk interview pastu melaporkan diri utk bekerja di MenaraTM nih. Aku nk gak share ngn korg2 mcmana aku 1st dtg interview smpi dpt koje ek.. hehe.. Masa dpt tau kene g interview, aku langsung tkde buat ape2 preparation mcm org nk g interview pn. Aku just usha2 website TM nk tau pe yg TM ni buat sebenarnya. Tgk2 sket psl product sbb bajet benda ni mesti dorg tanya kan.. dah tau sket2 tu ok la dari x tau langsung kan.. hehe.. poyo je aku ney.. =P Tiba la hari yg ditunggu, pagi2 dh bgun siap2 ikut ayh aku g keje sbb nk tgk keadaan sekeliling dulu nk biasakan diri dgn suasana la tuh.. aku pn lepak2 je kat tmpat ayh aku dulu smpi kul 830 pg, bru aku g kt Level 10 tgu giliran utk intrview. Masa ni baru la cuak tahap gaban tu datang.. Sbb yg tgu giliran kira-kira adalah kat lebih 50 org kowt.. ramai giler sey.. masa tu mmg dlm ati kata konpom aku xkan dpt this position.. hahaha.. pastu, giliran aku msuk bilik..lbih kurg 15 minit di soal jawab, aku pn 'dilepaskan' dari interview nih.. lega okey dh abis azab kena interview. wahhh panjangnyer..k sambung lagi. Lebih krg 3 mingu pas2 baru dpt result kata aku dpt keje kat Telekom Malaysia(TM) as Secretary dan diminta hadir lapor diri bln 11. Tp, ats sbb2 yg xdpt dielakan aku trpaksa utk minx tangguh dan akhirnya pada 1/12/08, aku mula keje kat TM. Takut la jgk, keje kt company yg org dok kata hebat kan..hebat ke? Pada mulanya aku ditmptkan di Cyberjaya,disbbkan ada sedikit slh fhm *(menyirap gak kes aku time ni) aku telah ditukar ke Menara TM. Utk tmph 3 hari aku duduk kt HR dept sbb xde penempatan lagi. Time ni la aku kenal Sis Yana *(dia la yg teman aku borak) hehe..TQ sis =D..Pastu baru la aku ditmptkan di GIA dan menjadi secretary kpd Pn Azween.. Seronok bekerja dismping kak ween, sempoi je xde tekanan langsung.. aku hanya smpat berkhidmat slama 6 bln shj krn kak ween tlh berpindah ke dept lain. Kini, aku msih berada di GIA tp dh tkar bos da, En Nizam la sehingga saat ini.. hehe.. Pejamcelik2 dh 1 thun pn keje kan, mmg best dpt xperience dan bkerja kat TM nih. So far, keje ni je yg aku akn buat dan insyallah utk masa2 akn datang. Terlalu byk kenangan pahit dan manis spnjng aku bekerja di TM ni dan seharusnya la manis menguasai lebih dari pahitnye kan. Aku dpt kenal siapa kwn dan siapa lawan. Antara kwn2 aku kat TM nih,erm..xpyh la aku listkan name dorg, aku tau dorg tau sape dorg2 tu..sbb trlalu ramai utk disenaraikan =P ape yg penting kerja ni byk mengajar aku erti sebuah kehidupan dlm dunia pekerjaan yang penuh dengan dugaan dan cabaran..

Thursday, November 26, 2009

Salam Aidiladha 1430 Hijrah




Assalamulaikum wbt

Sempena hari yang baik ini, aku ingin mengucapkan 
Selamat Menyambut Hari Raya AidilAdha 
tuk semua member2 blog tak kira dimana jua anda berada..
tak lupa jugak kepada jemaah-jemaah haji yang menunaikan 
haji tahun ini dan akan datang, semoga sentiasa berada 
dlm keadan sihat sejahtera dlm menunaikan ibadat haji...

*for those yg buat korban tue meh ler hulur2 sikit daging

korban kat aku nie..hehe.. ok la, selamat bercuti dan
berhati-hati di jalan raya semua..

Aaarrrrrggggghhhhh!!!!!!

Ini sangat menaikkan kemarahan aku bile tak pasal-pasal aku yang 
kena buat semua kan..iskk..aku kalau bab lain takpe, ni bab-bab 
yang macam ni xbrape nak boleh sangat.. ini telah menyebabkan
mood aku lari 160 km/j kan..eh! ape aku dh melalut pulak nih.. 
ok, berbalik kepada cerita aku yang tengah marah hot giler ni..
aku intro sket supaya korang blh imagine situasi cite aku ni ek..  
masa mak aku renovate uma kitaorg tu, ada la buat space sket 
kat belakang bilik aku kat level atas khas untuk letakkan washing 
machine dan tempat sidai kain..takat ni korang paham kan? hehe..
sambung lagi, sebenarnya kes ni dh jd sekali hari selasa baru2 ni,
nak tau ape kesnyer?? first of all,aku nak minta maaf dulu kat 
PENCINTA KUCING yer..aku tak bermaksud utk jadi manusia yg
anti-kucing dan ayat ganasnye pembenci kucing.. huhu.. tapi bile
pikir ape yang telah kucing ni buat iaitu "melepaskan hajat" 
di tempat yg tak sepatutnya a.k.a sudut kat tempat letak washing 
machine tu.. memang betul-betul melampau la kan!!!! dah takde 
tempat lain ker nk membuang? dh tak cukup ke tanah kt belakang 
uma aku tu yg kat tempat bersih ni jugak yg ko nak melepaskan
hajat tuh.. nasib baik la hari selasa tu mak aku yang bersihkan sbb 
aku dh nk pegi koje.. tapi mengamuk gak la mak aku kan bertukar 
la kejap jdi orang ijau incredible hulk..hehe..tup-tup korang nk
tau,semalam malam kucing tu melepaskan hajat lagi sekali untuk 
sekian kalinya tapi kali ni memang betul2 kat depan muka pintu nk
ke tempat washing machine tuh..aku buka2 dh ngadap taik,baunya 
korang xpyh la tanya..silap2 aku muntah jugak kt tmpt kejadian.. 
tp aku tahan la jugak..time ni memang tahan nafas la kan..nak tak 
nak,kena la bersihkan taik tu..tak pasal-pasal je kan..dh la aku nk 
siap pegi koje..aku tak tau la kucing sape yg tak reti bahasa tu yg
main lepas hajat ikut suka dia je..masalahnye masuk ni dah dua kali
tau..ingat tempat tu jamban ker nak buang suka hati jer..yg susah
nye aku kan!! isshhhh..sabar je la aku tau..hermmm..

p/s: dalam kes ni mak aku la orang yang paling berangin..
 sebab mak aku tak berapa suka dengan kucing.. hehehehe =P

Tuesday, November 24, 2009

Evacuation Exercise

Semalam 24/11/2009 telah berlakunya Evacuation Exercise
ataupun lebih familiar dgn Firedrill je la pown.. hehe..
aku yg telah dilantik as Asst Floor Marshall nk 
dijadikan cerita telah tidak berada di floor dept sendiri sbb 
ada berlegar-legar di Ground Floor.. masa ni aku kt dept 
TMU untuk ambik kad PWD (person with disable) la.. aku pn
takde la membajetkan diri yg pagi2 buta ni nk buat
firedrill nih kan.. kot2 ptg kang ke dlm kul 2 ke 3 ptg..
skali amik ko, tibe2 alarm bunyi siap announcement minx
kosongkan bangunan dgn segera.. aku dah la kat bwh,
smua ank buah aku ada kt dept.. sape nk handle dorg 
turun bwh selamatkan diri.. aku dah panik tahap gaban
kat bwh ni, dah la plak aku pnya floor marshall tkde 
kat ofis kan.. adooiiiyaaiiii lg tmbh 1 masalah..
aku nk naik mmg dah x bleh, dorg sume dah xbg sbb
sume tangga org guna utk turun.. xkan aku nk buat 
onar nek tangga plak kan.. aku pn tgu je la dorg kat
kolam air terjun tuh.. pastu kejap je aku da nmpak
ank2 buah aku menuju ke aku.. aku pn terus la bwk dorg
kat tmpat assembly yg sepatutnya utk berkumpul.. jauh
dari tmpat kejadian.. hehehe.. tp aku frust la sbb aku
tak mengharapkan ia berlaku seperti ini.. nasib baik bekas
floor marshall ada a.k.a kak Noriah.. dia yg tolong 
bwk smua org turun bawah ikut tangga yg sepatutnya..
thank you kak Noriah.. jasamu dikenang!! ni pengajaran
buat aku floor marshall yg baru.. huhuhu.. ape2 pn,
smua ank buah aku memberikan kerjasama yg baik 
sepanjang proses ini berlaku.. thanks jgk to all u guys..
mereka sgt membantu memainkan peranan masing2..
dengan itu, aku akhiri dgn gmbr pose baik punye 
masa kejadian ni ek.. hehehe.. all the blues!!!
asal boleh jer nk brgambar.. =)


tgk tu, aku tgah cuak buat "head count" anak buah!!
seb baik ada kak noriah kat sebelah tuh.. hehe



Azyla sempat lagi snap2 ngn staff pmpn dan lelaki..



ni gambar last..korg perasan x byk kaler 'biru' je..
ni kebetulan okey.. tp very nice kan.. =)

Aku Sedang..

Last week, aku telah di TAG oleh sis Yana utk 8 Tag 
Aku Sedang.. Mak aku slalu ckp,Tak baik menghampakan 
permintaan org.. JD, dgn ini aku dgn baik hati dan 
rajinnyer akan merealisasikan permintaan 
sis Yana yer.. hehe..

1. AKU SEDANG pikir ape nak tulis dalam 8 tag aku sedang nih la.. 
puas gak aku memerah akal pikiran aku yg pgi2 mcm 
blur nih.. baru no 1, ada tujuh lagi kosong kan.. adoiiyaiii..

2. AKU SEDANG sambil2 on9 facebook la, cek mana tau ada 
komen2 yg menarik utk dibalas, tak pun balas msg kat inbox 
aku tu yg x abis2 org  dok send msg.. jenuh nk balas tau..
kang tak balas, majuk plak kan.. nk kene pujuk plak.. huhu..

3. AKU SEDANG ym ngan mber2 aku.. ni mmg ari2 pn on9 
sbb nk ngumpat senang.. hehe..cepat je mbr2 aku reply sbb 
sharing gosip terhangat di pasaran.. pagi2 dah mula gosip.. 

4. AKU SEDANG berbalas msg kat handphone dgn seseorg 
yg bernama E***, dia ni rajin sgt msg aku almost 
everyday okey.. kdg2 smpi dah tak tau gak la nk reply ape..
tp harap maklum, kami tiada special relationship ye.. 

5. AKU SEDANG menikmati aroma nescafe 3+1 kaler merah
yg sedap.. ermm.. menusuk ke hidung.. hahhaa.. sejuk2 ni 
kan, sesuai la minum panas2 kan..

6. AKU SEDANG mengadap PC yg konon2 mcm banyak la
keje tp realitinya takde keje pn.. boring la jgk..
dah bos tak bg keje.. dok melangut wat keje
lain *(korg pn tau kan) heheh..

7. AKU SEDANG tengok kiri kanan, kiri kanan.. ape la staff2
kat dept akuni tengah buat.. kusyuk dok ngadap PC mcm
aku jgk.. buat report agaknyer kot.. think positif!!!

8. AKU SEDANG berangan-angan nk tackle FAHRIN AHMAD..
kan dia dah single skrg.. so bleh la meng"ayat" baik punyer..
hahaha.. tiada harapan la jawabnyer.. perasan!!  =P

Baiklah sis Yana, akhirnya saya telah berjaya menghabiskan
8 TAG yg telah ditugaskan kepada saya tempoh hari..
sori ye lambat buat tag nih.. hari2 yg bz di ofis kowt!!!
Nway, thnks sis Yana sbb tag saya juger...



Friday, November 20, 2009

Vitamin M terlebih-lebih

Hai smua pembaca blog aku.. korg sume sihat x? aku dah sihat la
dari demam+ulser+muntah2 sumer tu kan.. skrg ni sume aku dah
telan.. hahaha.. nikmat makan aku Allah dah bg balik..
syukur alhamdulillah... =)
korg msti tertanya-tanya mana la aku menghilangkan diri sbb
dah lamer x update blog kan? aku ada jer kat KL nih.. tak g mana2
pown la.. nk g mana lagi? dah rumah+tmpat koje sume kat cni kan..
cuma tak lamer lgi nk g holiday utk sekian kalinya.. ke mana?
sila tunggu la entri2 kemudian ek.. hehehe..
aik..mcm dh ngarut lebih plak! cite psl nape aku dh lamer
x update blog ni kan.. sbbnye aku MALAS la.. tu pn xtaw..
ntah la..skrg ni sume pn mls nk buat, adakah kerana pikiran
ujung tahun.. yela, sebok nk CUTI la.. hahaha..
so arini, aku update la sket sbb dah lamer bersarang semaksamun
blog aku nih.. plak tu kesian kat org2 yg dok tnya "tak update
blog ker? bowing la".. ni ayt cik Azyla dan cik Diana.. jgn mare okey!
takde la ramai yg baca blog nih, tp aku x kisah la sbb niat blog ni
pn hanya suka2 dan share sket2 life aku kat mbr2 aku..
erm.. dlm diam, panjang gak aku taip ek? mcm tak prcaya jer..
k la, aku stop kat cni dlu la.. nnti smbg lain next entri ek..
chalowwww dulu.. =P

Kuching Holiday

Salam 1 Malaysia kpd semua readers.. hahaha =D
seperti yg sesetgh korg tau aku g holiday ngn family aku kan..
ala kt dlm m'sia je pun..tp, best sgt2!!
cuti-cuti Malaysia okey.. "Zoom Malaysia"  
rasa 4 hari (29/10 - 1/11) tu mcm kejap sgt la.. 
x puas nk jln2 taw..terlalu byk utk diceritakan 
takut xcukup page plak kan..
ape yg penting, sediakan je la $$$$$ yer.. hehe..
sori la lame draft entri ni, skrg bru publish yer.. 
Mana aku nk mula cita kt korg ek?
Utk pengetahuan korg2 sume, aku telah bermalam di 
Lemontree Hotel click je utk 3 mlm.. w/pn hotel ni sgt2 baru,
tp layanan best okey.. CS sgt2 la frendly, dgn kemudahan
yg disediakan sgt memuaskan hati kami sekeluarga..
smua kelengkapan dalaman very the modern dan 
sesuai utk mereka yg minat dgn konsep modern + simple..
air freshner sgt original dgn bau-bauan lemon di setiap
sudut yg ada di hotel ni ye.. nyaman skali.. hehe =)
Sepanjang aku berada di Kuching, aku rasa fun sgt..
dpt restkan diri yg kononnye penat bekerja almst 1 year..
fuhh..aku tersgt la menggalakkan korg2 yg dh bekerja utk
pgi bercuti, sbb mmg akn release kita pnya tensen ngadap 
koje dan PC dri pagi smpi la abisnye wktu bekerja kan.. 
pulak tu, tgk warga kuching g keje..kita blh kerek plak
berjalan2 round kat town dia.. lg r best tahap gaban..
jahatnye la aku kan.. hehe..
Bile da ada kt Kuching ni, aku ngn famli jln sakan gak la
utk ke bbrapa tmpat yg menarik utk dikunjungi..
antaranya Muzium Sarawak, Tugu, Waterfront dll.. 
cma aku agk tk best bile smua tmpat2 yg mcm ala2 hebat,
klu nk xperience kene byr.. harga? RM60/pax..
klu g 1 tmpt je tkpe, ni stiap tmpt kena charge mcm tuh..
klu dh 3 ke 4 tmpat brape kene byr ek? sila2 kirakan..
jdi, keinginan tu agk terbantut utk sape2 yg bercuti
tp kekurangan $$$$ kan mcm aku nih.. huhuhu..
Walau ape pun kesnye, aku tetap hepi
berada di Kuching selama 4 hari tuh.. dpt lari
dari kesibukan kota KL ni kan.. cewahhhh!!!!
pastu kan, klu g Kuching, jgn lupa g SERIKIN..
tmpat ni kira dah kat sempadan Kalimantan..
so, byk barang2 dtg dari indon.. buka Sabtu n Ahad jer..
masa kat cni aku byk borong kain pasang.. sgt2 murah..
mmg sesuai utk siape2 yg suka kain pasang.. berbaloi okey..
tak lupa gak, g pasar SATOK.. pasar ni mcm pasar mlm
jalan TAR la, mcm2 dorg jual.. boleh tawar dgn harga yg
sgt2 murah n puas hati.. paling penting! sila la cuba mkn
mee sarawak.. sedap sangat2.. =)

dah la tu, malas nk taip byk2, kt bwh ni sume antara 
gmbr2 yg ada msa aku kat Kuching, tgk la korg ek.. =D
tak banyak sgt amik gmbr, tp adalah utk tatapan..
ni ada lagi yg lain.. tp ni pn cukup la ek?




 

Tuesday, November 10, 2009

Not Feeling Well =(

Start sabtu lepas aku dah demam..huhu..
kali ni teruk sgt demam smpi kena cucuk *montot..
sakit woahhh!! tp tahankan jer la.. nk baik kan??
arini dh msuk 4 hari aku tak brape nk sihat..
kat tekak aku ada ulser a.k.a mata ikan *(sesetgh org pgil)
so, phm2 la sumer makanan aku xblh nk mkn..
nk telan sakit + pedih taw.. silala kecian kt aku nih..
kat uma blh la msk bubur, kt ofis nih?? mencinyer..
DOC pn nasihat suruh aku mkn bubur ngn air kosong yg byk..
tak tahan nk g toilet je la plak kot.. huhu =P
 ape2 pn, doakan la aku cpt baik ye..
tengkiu semua..

Monday, November 2, 2009

NO Updated

Halluuu semua..
sorry to say that for the whole this week,
blog ini takkan di "update" ye..
ownernya masih dlm mood cuti2 malaysia..
*(sebenarnya MALAS nk update)
hahhahaha.. =D
selamat berjumpa di mgu depan ya!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...